O czym należy pamiętać przy organizowaniu cateringu na evencie?

Bankiety czy to wszelkiego rodzaju eventy powinny być zorganizowane z wielką starannością, ponieważ to oficjalne imprezy wpływają na wizerunek organizującej je firmy. Istotny jest wystrój sali czy sposób posadzenia przy stolikach zaproszonych gości. Natomiast bardzo ogromną rolę odgrywa również przygotowywany dla nich catering. Dlatego dowiedz się, jak powinna wyglądać kuchnia na evencie? Co należy wiedzieć, o czym należy pamiętać i co koniecznie trzeba zrobić, planując catering na event.

 

 

Zrób analizę organizowanego wydarzenia

Na początku planowania cateringu na udane i wyjątkowe wydarzenie, powinniśmy odpowiedzieć sobie na 4 pytania:

  1. Jaki to rodzaj wydarzenia? – musimy wiedzieć, czy event ma mieć charakter luźniejszy, czy też bardziej formalny. Bardzo ważne jest uzyskanie odpowiedzi na takie pytania, jak: ile trwa wydarzenie, w jakich godzinach jest organizowana oraz ile czasu przeznaczono na posiłki. Od takich elementów będzie zależała między innymi wielkość menu, jakie może zaoferować firma cateringowa.
  2. Ile osób bierze udział w wydarzeniu – warto wiedzieć, czy nasi goście mają specjalne potrzeby żywieniowe. Nie chcielibyśmy, chyba żeby któryś z uczestników eventu był głodny, a co za tym idzie niezadowolony. Dlatego musimy się zorientować czy wśród gości są wegetarianie, cukrzycy, jak i alergicy. W momencie planowania i zamawiania cateringu najlepiej wskazać większą liczbę osób, tak aby nie dopuścić do braku przekąsek na stołach.
  3. W jakim miejscu odbywa się wydarzenie? – czy jest to hotel, restauracja, a może sala szkoleniowa? Oprócz rodzaju obiektu, bardzo istotne jest, również konkretne miejsce, gdzie będą serwowane potrawy. M.in. czy jest to restauracja w hotelu, na holu, czy też na zewnątrz. Niemniej ważne jest również to czy dane miejsce dysponuje stołami i elementami wyposażenia na catering.
  4. Jakim dysponujemy budżetem? – Wbrew pozorom, nie musimy wcale posiadać dużego budżetu, aby zorganizować niebanalny event. Nawet z nieiwlkim funduszem możemy liczyć na dania wykwintne i pięknie skomponowane. Wszystko zależy od dobrania dań, ich porcji i prezentacji. Na pewno znalezienie odpowiedniej firmy cateringowej oraz konsultacja z nią nam pomoże.

 

Wybierz formę podawania jedzenia na evencie

Podczas eventu, w kwestii cateringu, rodzaje potraw i napojów mają duże znaczenie, ale nie należy zapominać o formie, w jakiej zostaną podane. Sam apetyczny wygląd menu to zdecydowanie za mało, ważna kreatywność oraz strategia podania potraw. Doskonałym pomysłem na catering podczas eventu jest między innymi szwedzki stół czy też finger food.

  • Szwedzki stół – jest to na pewno aktualnie najmodniejsza forma podawania jedzenia na eventach, ale również bardzo komfortowa i wygodna, ponieważ każda osoba, która ma ochotę na przekąskę, może do takiego stołu podejść i wybrać to, co jej odpowiada oraz zapoznać się z daniami.
  • Finger food – pamiętajmy, że firmowe imprezy, bankiety wiążą się z nawiązywaniem nowych kontaktów, a co za tym idzie, częstym przemieszczaniem się po sali. Idealnym rozwiązaniem do tego typu eventów są właśnie przekąski typu finger food, które z łatwością można wziąć w dłoń i skonsumować bez większego ryzyka zabrudzenia garnituru czy też kobiecej kreacji. Warto skorzystać z możliwości promowania firmy na wszelkie sposoby i zorganizować np. przekąski z jej logiem.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na szwedzki stół, finger food, czy też inną formę podania cateringu, warto pamiętać o tym, aby nie zabrakło serwetek do wycierania dłoni i ust, a także odpowiedniej zastawy. W trakcie wydarzenia kelnerzy powinni na bieżąco wymieniać zabrudzone talerzyki i sztućce gości, a także od czasu do czasu proponować ciepłe napoje takie jak kawa czy herbata.

 

 

Co powinno się znaleźć w menu eventu?

Catering na evencie powinien być przede wszystkim zróżnicowany, z tego względu, że coraz więcej ludzi posiada nietolerancję pokarmową, różne upodobania kulinarne oraz nawyki żywieniowe. Przy organizowaniu udanego wydarzenia, bardzo istotna jest atmosfera oraz zadowolenie gości. Dlatego nie możemy bagatelizować tego aspektu w trakcie planowania menu na event i warto zadbać o dania zarówno dla zwolenników mięsa, jak i wegetarian. Potrawy muszą być przede wszystkim smaczne. To oczywiste. Ponieważ dla większości osób ważne jest także pierwsze wrażenie, dania powinny nie tylko dobrze smakować, ale też apetycznie wyglądać. Dobrym pomysłem jest uwzględnienie w menu słodkich, nie zapominając przy tym o osobach prowadzących zdrowy styl życia, które cenią tzw.  bio -produkty. Jako aperitif możemy podać alkohol, natomiast i wtedy musimy posiadać alternatywę dla gości niespożywających wysokoprocentowe napoje.

Ważna informacja! Do najczęstszych alergii pokarmowych według raportu FARE należą: skorupiaki, mleko, orzechy arachidowe oraz laskowe, jajka oraz pszenica.

 

Dopasowanie ilości jedzenia do liczby uczestników

Kolejną istotną kwestią jest ilość dań serwowanych podczas eventu. Nie możemy z nią przesadzić, gdyż mimo tego, że są bardzo ważne, to nie odgrywają głównej roli podczas danego wydarzenia. Priorytetem jest zadbanie o jakość produktów, jak i o odpowiednią atmosferę, tak aby goście czuli się komfortowo i mile spędzili czas. Nie oznacza to jednak, że jedzenia ma być mało. Najgorszy scenariusz to taki, w którym w połowie eventu goście nie mają już nic do jedzenia, a nadal są głodni. Zawsze lepiej jest więc nieco przeszacować liczbę dań, niż dopuścić do tak niezręcznej sytuacji. Ważne jest odnalezienie złotego środka.

 

 

Leave a Reply